JAC Oost-Brabant

U bent hier

Slachtofferhulp 2 jaar na de aanslagen

23.03

Slachtofferhulp 2 jaar na de aanslagen

"Slachtoffers krijgen hulp bij posttraumatische stress en juridische opvolging"

Twee jaar na de aanslagen op 21 maart 2016 in Maalbeek en Zaventem zijn de juridische, praktische en emotionele gevolgen nog altijd voelbaar. Bij Slachtofferhulp van de CAW’s (Centra voor Algemeen Welzijnswerk) waren er tot eind december 2017 in totaal 379 aanmeldingen in verband met de aanslagen: 290 personen kwamen langs bij een onthaalpunt van CAW en 110 cliënten volgden een begeleiding. Nu twee jaar later besteden de hulpverleners tijd aan de juridische opvolging maar daarbij komt ook de emotionele verwerking nog aan bod. Want ook twee jaar later bestaat het risico dat het slachtoffer alsnog een posttraumatische stressstoornis ontwikkelt. Dat risico meten de hulpverleners met een internationaal erkend instrument.

Duur van verwerkingsproces is individueel

Een aanslag heeft grote impact op iedereen die het meemaakte en de naasten. Vanuit onze hulpverleningspraktijk merken we ook de unieke manier waarop elk individu er mee omgaat en de draagwijdte. Wij besteden veel aandacht aan traumaverwerking en ook het risico op een posttraumatische stressstoornis wordt gemeten.

Hulpverlener Veerle van Slachtofferhulp over de verwerking van een schokkende gebeurtenis: “De duur van een verwerkingsproces is heel individueel: de ene heeft meer tijd nodig dan de andere - zelfs al maakten ze hetzelfde mee. Er is lange tijd een wisselwerking tussen herbeleven van de gebeurtenissen en vermijding (heil zoeken in afleidingen of de dagelijkse routine). Wanneer het onderwerp weer op de voorgrond treedt – zoals bij een mislukte aanslag – kan dat ook opnieuw iets triggeren bij de slachtoffers en getuigen van 22 maart 2016.”

Juridische en praktische gevolgen van de aanslag

Bij Slachtofferhulp van CAW leerden de hulpverleners dat een aanslag ook nog lang kan nazinderen op juridisch en praktisch vlak. Slachtoffers hebben niet alleen nood aan ondersteuning bij de verwerking van wat ze meemaakten maar kregen ook te maken met bijkomende gevolgen als: Hoe kan ik een schadevergoeding bekomen? Wie dekt de medische kosten? En welke hulpmiddelen of welk leven heb ik voortaan nodig om met mijn fysiek letsel om te gaan? Vooral juridische procedures kunnen soms even aanslepen en worden tot op de dag van vandaag nog steeds opgevolgd.

Nieuwe website voor slachtoffers

Slachtoffers van zowel terreur als van andere misdrijven, ongevallen en traumatische gebeurtenissen kampen met emotionele, juridische en praktische problemen. Daarom bundelt de website www.slachtofferzorg.be alle informatie, hulporganisaties en handige documenten voor slachtoffers. Alle hulpverleners bundelen hun krachten om deze mensen op een heldere en krachtige manier bij te staan.

Ben je het slachtoffer of betrokkene van een misdrijf, ongeval of traumatische gebeurtenis?

Bel 078 150 300 voor meer informatie of een afspraak bij Slachtofferhulp.

Surf naar slachtofferzorg.be voor juridische documenten, hulporganisaties en tips.

CAW Inzicht

Schrijf je in voor de CAW Inzicht. Met dit magazine houden we jou op de hoogte van CAW-nieuws en -thema's. Je vindt er informatie over onze werking, onze plannen en ambities, onze kijk op moeilijkheden waarmee mensen in onze regio kampen en nog veel meer.